7 troškova na koje ne računate pri planiranju budžeta

Uvijek postoje određeni troškovi koji se „provuku ispod radara“. Drugim riječima, oni su prisutni, ali nekako se zanemare u planiranju proračuna. Pitali smo ljude koji su dugo u poslu organiziranja vjenčanja da nam pomognu u razotkrivanju svojih tajni kako izbjeći te malo poznate financijske zapreke i pridržavati se zacrtanog budžeta.

1. Oprema glazbenog sastava

equipment 1 232x300 7 troškova na koje ne računate pri planiranju budžetaZašto zna biti prikriveno Cijena benda uključuje naknadu za glazbenike i za osnovnu opremu koja je potrebna. Ako imate veliku svadbu ili prostor koji imate za svadbu je prostran, potrebni su dodatni zvučnici za što je bolje moguću kvalitetu ozvučenja prostora.
Cijena od nekoliko stotina do desetak tisuća kuna.
Kako ih izbjeći
 Prije konačnog ugovaranja benda ili DJ-a trebate jasno opisati prostor (ili da ga provjere, ako žele) tako da glazbenici znaju koji nivo kvalitete se od njih očekuje. Ako žele dodati dodatnu opremu kao razlog za povećanje cijene, zatražite ih da objasne zašto je to potrebno prije nego potpišete ugovor o suradnji ili dogovorite plaćanje predujma.

2. Poštanske marke

hrvatske postanske marke slika 11724926 150x150 7 troškova na koje ne računate pri planiranju budžetaZašto zna biti prikriveno Ponuđači pozivnica (pa tako i mi) ne prikazujemo troškove poštanskog slanja Vaše narudžbe. No ako naiđete na izražene cijene slanja, možete se odlučiti za pozivnice koje spadaju u nižu cijenu poštanskih troškova.
Cijena
Pozivnice koje su unikatne s posebnim trodimenzionalnim uzorcima po sebi, ili pak pakirani u liksuznoj kutiji, često koštaju od 5-6 kuna naviše po pošiljci.
Kako ih izbjeći
 Izbjegnite luksuzna pakiranja pozivnica u kutiji, ili komplicirane pozivnice s puno uzoraka na nekoliko listova kartona, jer troše puno vremena na pakiranje i cijena slanja poštom je nekoliko puta veća od tipiziranih veličina.

3. Izmjene na vjenčanicama

popravak vjencanica 300x225 7 troškova na koje ne računate pri planiranju budžetaZašto zna biti prikriveno Većina salona za vjenčanje ne rade preinake na Vašoj vjenčanici u cijeni kupljene vjenčnice. Kad rade, naplaćuju tu uslugu zasebno.
Cijena
Jednostavni zahvati mogu biti nekoliko desetaka kuna, no preinake na cijeloj vječanici znaju se popeti i preko nekoliko tisuća kuna.
Kako ih izbjeći  Pitajte koliko košta svaka preinaka haljine koju biste mogli zatrebati prije nego se odlučite na kupnju.

4. Prekovremeni troškovi

prekovremeno 199x300 7 troškova na koje ne računate pri planiranju budžetaZašto zna biti prikriveno Vaš bend, DJ, fotograf ili sala s poslugom su unajmljeni za određeno vrijeme. Stoga ako Vaše vjenčanje potraje duže od ponuđenog vremena, obračunava se prekovremeni rad.
Cijene su u širokom rasponu, ovisno o vrsti usluge.
Kako ih izbjeći
 Foto session odradite dan ranije ili na mjestu koje je usput kad svatovi idu iz crkve prema mjestu svadbe. Zatražite napismeno prekovremene sate i njihov obračun (ne bi smeli biti veći od 50 % nego dogovorena satnica) tako da znate što možete očekivati ako odlučite da produžite zabavu.

5. Troškovi čišćenja i oštećenja

after party cleaning 300x199 7 troškova na koje ne računate pri planiranju budžetaZašto zna biti prikriveno Mladenci znaju toliko biti opterećeni organiziranjem svadbe da zaborave planirati financijski trošak za stvari koje se događaju nakon proslave. Ako ste svadbu dogovorili u restoranu ili hotelu, podrazumijeva se da u cijenu najma sale će biti uključeni troškovi čišćenja. Ako je vjenčanje na otvorenom, catering i organizator vjenčanja treba predvidjeti i specificirati taj trošak u svojoj ponudi.
Cijene
su u širokom rasponu, ovisno o vrsti usluge, posebice ako se radi o najmu zelene površine gdje uz dozvolu općine/grada treba izdvojiti i komunalne naknade najma.
Kako ih izbjeći
Pročitajte prijedlog ugovora vrlo pažljivo – postavljanje i naknade za štetu trebale bi biti regulirane ugovorom.

6. Neželjeni davatelji usluga

Zašto zna biti prikriveno Neke sale za vjenčanja traže od Vas da koristite njihove suradnike koje oni preporučuju – i mogu zatražiti dodatnu naknadu ako se ne odlučite za njih.
Cijene
su u širokom rasponu, ovisno o mjestu
Kako ih izbjeći Zatražite iznimku uz razumno objašnjenje, ili promijenite restoran ili salu.

7. Konobari

konobar 202x300 7 troškova na koje ne računate pri planiranju budžetaZašto zna biti prikriveno Iako najam sale podrazumijeva uslugu konobara, mnogi restorani ili sale dodatno naplaćuju uslugu konobara već nakon ponoći.
Cijene
su u širokom rasponu i načinu računanja (po otvorenoj boci pića, po započetom satu), no znaju dignuti dogovorenu cijenu i do 20%
Kako ih izbjeći
Pitajte da li se naknada u ugovoru izričito napominje, ili pogodite najam bez dodatnog obračuna.

Comments are closed.