Planiranje vjenčanja na muški način

mladozenja_2a

Planiranje vjenčanja se svodi na dobijanje bitaka. Ključ leži u tome da se uspije razlučiti kada se očekuje mišljenje,  kada pomoć, a kada treba odustati. Tisuće muškaraca vjenča se svake godine i razvili  su taktike preživljavanja koje ovdje donosimo.

mladozenja 300x200 Planiranje vjenčanja na muški načinDobrodošli u ludilo planiranja vjenčanja! Sigurno imate pitanja poput: „Ček’ malo, trošimo 3.000,00 kn na tortu koja je napravljena od tijesta i par jaja?“, ili „Zašto moja zaručnica, inače inteligentna i nevjerojatna žena koju volim, nikad dosad nije pokazivala strast za lijepljenjem mašnica i vezanjem čvorića po svakojakim pozivnicama, zahvalnicama?“. Od svih tih pitanja najvažnije je: „Što JA trebam učiniti?“ Lako je izgubiti perspektivu, lako je biti i ostati zbunjen i lako je zapeti u rječkanjima, svađama, pa čak i besmislenim knedlama u grlu popraćenih suzama koje uopće nemaju smisla. („Koga briga što nije sezona božura i što ruže nisu in? Što, to sam JA upravo rekao? Što su uopće božuri?“)

Vaš plan igre

Dakle, što je bitno – i što zapravo trebate napraviti? Od danas pa do dana D, držite se ovog plana i bit ćete spremni.

Zaigrajte na veliku trojku

Vjerojatno vam je poznat princip 80/20, ne? U pravilu, 80 posto troškova vjenčanja proizlazi iz 20 posto odluka. Stoga je trik da svojoj zaručnici pomognete oko pravih 20 posto. To je igranje na veliku trojku: lista uzvanika, datum i mjesto svadbe. Za to trebate reći više od: „Naravno, draga, zvuči super!“.
Lista uzvanika
Odlučivanje tko je pozvan, a tko nije i kako napraviti podjelu mjesta između uzvanika svojih obitelji, zahtjeva vaš angažman oko rangiranja gostiju po važnosti. Najbrži način rezanja liste uzvanika sa što manje prolivenih suza je da se dogovorite da je poziv bez djece, bez poznanika vaših roditelja koji su njih zvali na svadbu svoje rodbine prije 35 godina, i bez pratnji (osim ako ih osobno poznajete).

Datum vjenčanja
Neka ovdje prevlada glas muškog razuma:  za dobrobit vašeg vjenčanja, ne zakazujte datum za vrijeme godišnjih odmora, svjetskog prvenstva u nogometu, ili doigravanja koje je bitno za nas.
Mjesto za svadbu
Ovaj dio zna odnesti veliki dio budžeta na malim sitnicama i modnim detaljima. Dogovorite s njima možete li donijeti svoju cugu, srežite ponudu koliko god je to moguće i zatražite da osiguraju extra parking.

Riješite te tri stvari i VOILA! – zaradili ste kredibilitet kod zaručnice, a za ostatak ležerno, polako i bez pritiska.

Dogovor s bendom /DJ-em

Ovo je bitno. Glazba može upropastiti večer, i ako je loša nijedan bend ni DJ neće pristati vam vratiti novce potrošene na pir. Svakako napišite listu pjesama koje se ne smiju izvoditi poput  „Like a Virgin“ ili „Lady in Red“, pogotovo zato što vaša buduća žena neće biti u crvenom. Kod domaćica, na primjer „Varaj ga ‘ko te varao“, ili „Odvest’ ću te na vjenčanje“. Vi JESTE na vjenčanju, a hoćete li je zatočiti u gudurama Dalmatinske zagore, valjda je postala toga svjesna i ranije.

Lista želja

mladozenja 2 300x222 Planiranje vjenčanja na muški načinPegla. Mikrovalna pećnica. Setovi posuđa šarenih boja. Sve to može postati ozbiljna kazna ako zanemarite listu želja ili želite li uopće darove ovog tipa. Ukoliko imate listu uređenu preko servisnih web stranica, ukažite uzvanicima na nju. U protivnom dajte im do znanja na najuljudniji mogući način što vam točno treba.

Izaberite prsten

Koliko ste love spiskali na televizore, laptope, satove ili provod? Sve su to kvarljive ili prolazne stvari u životu. Vjenčani prsten to nije. Izaberite ga mudro.

Dovedite se u formu

Tu subotu bit ćete fotografirani više nego ijedan drugi dan u životu. A tjedan poslije vjenčanja bit ćete „krepani“ više no ikad dosad. Mislimo da smo time dovoljno rekli.

Nađite odijelo

Nađite dobrog krojača ili mali butik s mogućnošću prepravaka, odaberite bezvremenski kroj pred trendi, budite jednostavni u odabiru boja, izbjegnite nabore, držite se jednostavnog ovratnika i dobro, dobro promislite želite li nositi mašnu umjesto kravate.

Isplanirajte medeni mjesec

Preuzmite glavnu ulogu u ovom poslu – svakako dobivate. Za razliku od planiranja vjenčanja ovdje nema klišea, nema formalnosti ili gunđajućih majki koje su spremne danima raspravljati o predjelima. Bukirajte putovanje puno, puno ranije i gledajte da bude omjer avanture i izležavanja pola – pola.

Vaša „NE MIJEŠAJ SE“ lista

mladozenja 3 250x300 Planiranje vjenčanja na muški načinZa opću dobrobit, izbjegnite sve tzv. „mladenkine stvari“. Evo popisa bitnijih:
Pozivnice. Pogledajte što se Georgu Constanzi iz Seinfelda dogodilo. Kad se mladoženja umiješa u odabir pozivnica, ljudi umiru.
Usklađivanje haljine za vjenčanje i cvijetnog buketa. Ako imate mišljenje o tome, uskladite buket i sa svojom haljinom.
Torta. Vi ste kušač, ne onaj koji donosi odluku.
Cvijeće. Cimbidijumi, ruže, božuri, kineski ili japanski fenjeri, ljiljani,… Znači li vam išta od navedenog? Ne? Odlično, onda ste mladoženja.

Vaši aduti za vraćanje situacije pod kontrolu

Kad je zaručnica u stresu i puna joj je glava svih stvari oko vjenčanja, a vi želite da se čim prije vrati „na onu dobru stranu“. Iznenadite je masažom. Ili večerom. Ili cvijećem. Ne zato što trebate, već… jednostavno zato.
Vježbajte „prvi ples“. To vam je poput juice-vodke. Kao dečki, ne bismo je trebali simpatizirati, ali u određenim je okolnostima zabavna. A ovo su određene okolnosti. Vježbajte prvi ples. Uzmite instrukcije. Savladajte ga.
Budite pregovaratelj. Pa, imate hiperaktivnu majku koja se nameće u svakoj odluci koju trebate donijeti i inzistira da krema na torti mora biti od vanilije? Vaša majka, vaš problem.
Obuzdajte sarkazam. Znamo, ali zaista znamo da je teško ne smijati se svemu tome. Vaša zaručnica bit će sva u člancima poput „900 i više novih ukrasa za svadbene stolove“ (usput, taj članak doista postoji). Ali upamtite; iako sve to izgleda pomalo luckasto, težak je to posao. Dok ste vi laganini, ona si je našla dodatni posao. Barem pokušajte iskazati oduševljenje s izgledom cvjetnih aranžmana i li torte, i budite zahvalni što ona odrađuje toliko prljavog posla.

Comments are closed.