Savjeti pri odabiru pozivnica za vjenčanje

Dvorana luxury style Savjeti pri odabiru pozivnica za vjenčanjeUpravo ste započeli s odabirom pozivnica za vjenčanje? Otkrijte sve što trebate znati oko naručivanja, slanja ili uručivanja pozivnica.

Odredite stil vjenčanja

Pozivnica uzvanicima otkriva prve naznake kakvog stila će biti vaše vjenčanje. Navodeći vrijeme i mjesto vjenčanja, pozivnica – konkretnije, njen stil – daje naslutiti formalnost vašeg vjenčanja. Trebali biste imati ideju kakvu vrstu vjenčanja biste priredili – klasično i elegantno, ili glamurozno i moderno – prije nego naručite pozivnice i prateću papirnu konfekciju, tako da možete izabrati stil pozivnice koji će otprilike biti sličan stilu vjenčanja. Pretražite slike vjenčanja  i prikupite inspiracije kako biste nam mogli lakše objasniti što želite.

Odredite boje vjenčanja

Razmislite i o bojama koje ćete koristiti na vjenčanju – možda želite svoje boje i motiv uklopiti u pozivnice za vjenčanje i to „provući“ kroz ostali tiskovni materijal, kao što su kartice za sjedeća mjesta, zahvalnice, meni karte radi kohezivnog izgleda. Dok je bež, krem ili bijeli karton s crnim ili zlatnim otiskom teksta uobičajeni izbor za formalne pozivnice za vjenčanje, možete ih razvedriti otiskom toplih boja tiska ili kartonom metaliziranih boja. Samo trebate imati čitljivost na umu kada birate boje (više o tome malo kasnije).

Poigrajte se s dimenzijama i oblikom

11,5 x 16 cm pravokutnik na preklop tradicionalna je veličina za pozivnice za vjenčanje. Isto tako se parovi zainteresiraju i za više razigrane ili moderne vibre  poput kvadratnih, kružnih ili nepravilnih oblika pozivnica. Samo imajte na umu da odstupanje od standardnih veličina omotnica može poskupiti trošak poštarine – voluminozne ili pozivnice velikih dimenzija mogu koštati više kod slanja poštom.

termografija Savjeti pri odabiru pozivnica za vjenčanjePripazite da budu čitljive

Kao što pazite na boje i podloge, ne zaboravite pripaziti na tekst. Informacija koju stavljate na pozivnicu je poanta slanja. Mi vam možemo pomoći oko toga, ali načelno izbjegavajte svijetlu boju teksta na svijetlu podlogu, i tamnu boju teksta na tamnu podlogu. Žute i pastelne boje teške su za čitanje, stoga ako ćete ih koristiti, provjerite hoće li se dovoljno isticati na odabranoj boji podloge, ili radije koristite te boje u oblikovanju nego u tekstu. Također pripazite na vrstu pisma koje izabirete. Izrazito rukopisna pisma znaju biti teško čitljiva – ne želite žrtvovati čitljivost zbog njih.

Ne pretrpavajte pozivnicu

Navedite samo bitne podatke: imena, vrijeme i mjesto vjenčanja, poziv na svadbenu večeru s mjestom i vremenom održavanja i, eventualno, molba za potvrdu dolaska. Pokušavati „utrpati“ što više toga na pozivnicu prouzročit će nečitljivost – i neće izgledati elegantno. Ostavite detalje kao opis dolaska do mjesta svadbe za svoju web ili Facebook stranicu i/ili ih otisnite odvojeno od pozivnice.

Krenite sa slanjem čim prije

Iako neke župe ne žele dati sat vjenčanja do 45 dana prije samog čina, razradite tekstualnu formu tako da jedino što dočekate je vrijeme. Ako imate takvih problema, pokrenite najavu dana vjenčanja putem SMS-a, svog profila na društvenim mrežama ili naručite najave kod nas pa ih pošaljite poštom. Poželjno je da ih pošaljete 6 do 8 mjeseci prije vjenčanja. Mogu stići bilo gdje unutar nekoliko tjedana, ovisno gdje će biti poslane. Dok vaše najave stilski ne moraju izgledati kao pozivnice, naručujući sve ostalo kod nas vam može uštedjeti novac tako što ostvarujete popust na količinu naručenih artikala i olakšava vam proces pozivanja. Zato nam se obratite (ili nekom drugome) oko 4 do 5 mjeseci prije vjenčanja, tako da budu spremne za slanje kroz tjedan do tjedan i pol. Ako imate vjenčanje van mjesta u kojem živite ili pak se vjenčate u doba blagdana i godišnjih odmora, pošaljite pozivnice 10 do 12 tjedana ranije, jer u takvim slučajevima nećete biti zakinuti za vrijeme vjenčanja u crkvi.

Zatražite odzive

U tekstu pozivnice ili na zasebnom kartonu zatražite obavijest o dolasku uzvanika. Provjerite da odaziv ne bude duži od 3 do 4 tjedna nakon što je zaprimio pozivnicu. Dogovorite s restoranom / cateringom kad je konačni rok za brojevno stanje uzvanika koji dolaze. Što više date vremena da se odluče odazvati, to je veća mogućnost da će zaboraviti potvrditi Vam svoj dolazak. Trebat će vam vremena da posložite raspored sjedenja gostiju koji dolaze.

Uzmite u obzir cijenu pozivnice

Cijene pozivnice je u velikom rasponu – od 1,00 do preko 50,00 kuna. Sve ovisi o oblikovanju, boji, tiskarskoj tehnici, udjelu ručnog rada u doradnoj fazi izrade pozivnice, vrsti kartona, složenosti oblika i, na kraju, količini. Vrhunski kartoni s perlastim efektom, tiskovni elementi po narudžbi, dodatno oblikovanje / izrada monograma ili grba, zahtjevne tiskarske tehnike poput slijepog tiska (bez boje izbočeno iz kartona) i foliotiska (metalizirani otisak u zlatnoj, srebrnoj ili brončanoj boji, na primjer) dodatno će povećati troškove, da ne spominjemo dekoriranje unutarnje strane omotnice. Stoga je važno da istražite našu i drugu ponudu ukoliko želite detalje poput nabrojenih.

Zatražite omotnice ranije

Kada naručite pozivnice zatražite odmah (ili što je prije moguće) omotnice. Na taj način imat ćete vremena napisati na poleđine omotnica povratnu adresu, bilo putem pisača, bilo krasopisom.  Možete naručiti ispisivanje omotnica u krasopisu i kod nas. Izgledat će lijepo i stvorit će prvi dojam elegantnim. Ukoliko želite to učiniti sami, podijelite ispisivanje u nekoliko faza kako biste izbjegli pogreške i packe. Koristiti otisnute naljepnice je laka (i jeftina) opcija, no ispisivanje adrese krasopisom je nešto osobno. Pokazuje uzvaniku da želite da prisustvuje na vašem vjenčanju toliko jako da ste uzeli vremena i potrudili se njegovo ime i adresu napisati rukom. Naravno, ako nemate lijep rukopis, uvijek je ispis na pisaču spasonosna opcija.

Provjerite pravopis i podatke

Prije samog puštanja vaše narudžbe u rad,  običaj je da vas se pozove na odobrenje probnog otiska, ili vam se pošalje e-mail s prvim otiskom. Nemojte samo vi pregledati gramatičku ispravnost i ispravnost podataka. Osim vašeg budućeg životnog suputnika i njegove majke, neka provjeri još netko koji nije izravno u pripremama za vaše vjenčanje. Iznenadili biste se koje sve stvari znaju i mogu promaknuti. Savjet od urednika: pročitajte probni otisak riječ po riječ od desna na lijevo kako ne biste slučajno prešli preko koje pogreške.

Prebrojite domaćinstva

Ne trebate pozivnicu za svakog gosta. Bacite oko na svoju listu uzvanika i otkrijte koliko kuća treba pozivnicu prije nego date narudžbu tiskaru. Može se desiti da broj pozivnica smanjite za pola. Slobodni parovi dobivaju jednu pozivnicu; za parove koji žive odvojeno, možete poslati gostu koji je „bliži“ s vama ili zaručnikom, adresirano na oba imena na omotnici, ili možete svakomu zasebno poslati pozivnicu. Obitelji dobivaju jednu pozivnicu (obilježenu kao „cijenjena obitelj Horvat“, na primjer). Izuzeci: mladi koji ne žive doma (poput studenata van grada u kojem žive) trebali bi dobiti svoju pozivnicu.

Naručite više

Dotiskivanje pozivnica je skup posao. Naručite dovoljno pozivnica za popis gostiju plus 10 do 15 viška u slučaju da trebate ponovo poslati, da vam ostane koja za spomenar (vjerujte, majke će vas tražiti nekoliko komada za sebe) ili planirajte za slanje pozivnica  ljudima koje niste odmah uvrstili u popis, a naknadno ste ih se sjetili.

Ne zaboravite ostatak materijala

Naručite jelovnike, zahvalnice ili kartice za sjedeća mjesta zajedno s  pozivnicama. Na taj način, sve se može smatrati jednom narudžbom, što vam može uštedejti vrijeme i novac. Dobro je osigurati da sva naručena papirna konfekcija se podudara u dizajnu motiva, čak i ako želite nijansirati motiv na pojedinom artiklu (mijenjajući prevladavajuću boju s bojom podloge ili mijenjati dvije boje podloge, na primjer).

Stavite poštansku marku

Zvuči očito, no nećete vjerovati kakvi su sve propusti mogući. Provjerite na svojem spisku gostiju kome ćete uručiti osobno, a kome slati. Zatim od tih gostiju kojima šaljete, provjerite koji žive van zemlje i raspitajte se koliko košta slanje na njihovu adresu. Savjet: kupite marke na kiosku ili pošti, frankirajte omotnice i pošaljite ih bacanjem u poštanski sandučić. Time ćete izbjeći dodatnu proviziju koju poštanski službenik naplaćuje ukoliko uručite njemu u ruke.

 

Comments are closed.